Pool, studsmatta och grillande grannar – vad gäller?

Sommaren är äntligen här! Ibland kan det vara oklart om vad som gäller bland annat kring grillning och bad. Peter Gustavsson, boende- och utvecklingsansvarig ger våra hyresgäster vägledning så att alla får en säker och trevlig boendemiljö.

Får jag grilla på min balkong/uteplats?

Det är förbjudet att grilla med kol- eller gasolgrill på balkong och uteplats med anledning av den höga brandrisken. Kol- och gasolgrill får bara användas på allmän plats minst 6 meter från fastighet eller liknande. Tänk även på röken så att den inte stör din omgivning. El-grill får användas på balkong och uteplats men tänk på matoset så att du inte stör dina grannar.

Får jag ha pool?

Nej, det är inte tillåtet att ställa upp utomhuspooler på Bostadsbolagets mark. Om du som hyresgäst vill ha en pool på din förhyrda mark, det vill säga tomten i anslutning till din bostad, är du själv fullt ansvarig för detta. Du som hyresgäst är själv ersättningsskyldig för alla eventuella skador. Tänk på att dina grannar inte störs av badandet samt att det inte är tillåtet att fylla poolen om det råder bevattningsförbud.

Får jag ha studsmatta?

Nej, det är inte tillåtet att ha studsmatta på Bostadsbolagets mark. Om du som hyresgäst vill ha en studsmatta på din förhyrda mark, det vill säga tomten i anslutning till din bostad, är du fullt ansvarig för detta. Om dina grannar störs av ljud från studsmattan eller liknande så är det heller inte lämpligt att ha studsmatta på sin förhyrda mark.

Är det lämpligt att röka på uteplats/balkong?

Man får röka på uteplatsen/balkongen. Men även om det är tillåtet att röka ska man visa hänsyn till sina grannar. Man får inte störa sina grannar och rökning kan ju vara störande. På sommaren vill många sitta på uteplatsen/balkongen och njuta av fina vädret. Då kan det vara lämpligt att ta lite extra hänsyn om man röker ute. Det är alltid bra att prata med sina grannar och ta reda på om de störs av rökningen.

Jag blir störd av min granne, vad ska jag göra?

Det är alltid bra om man i första hand kan prata med sin granne själv och förklara att man blir störd. Om du inte vill det eller redan har gjort det utan förbättring kontaktar du Peter Gustavsson, boende och utvecklingsansvarig på telefonnummer 0142-85469. Förekommer det störning efter klockan 22.00 kan du kontakta vår störningsjour på telefonnummer 0142-162 80. Kostnader gällande utryckning av störningsjour kan debiteras den störande hyresgästen.

Närbild på grillspett på en osande grill