Bostadsbolagets riktlinjer för uthyrning

Uthyrningen

Registrering och köpoäng

Köpoäng – nya kunder

För att kunna söka lägenhet hos Bostadsbolaget måste du registrera dig som sökande i vår bostadskö. Det gör du enklast via Mina sidor, https://minasidor.mjolbybostad.se/, där du klickar på ’Registrera dig’ och sedan följer stegen. ’Registrera dig’ hittar du som en flik som du loggar in. För att kunna registrera dig måste du vara minst 16 år och ha ett svenskt personnummer. Har du inte svenskt personnummer kan du kontakta vår bobutik så hjälper vi dig vidare. Från den dagen som du har registrerat dig som bostadsökande i vår kö börjar du samla köpoäng. Du får ett poäng per dag och för att behålla din profil måste du vara aktiv i vår kö. Det vi menar med att vara aktiv är att du loggar in minst en gång per år eller är i kontakt med vår bobutik så hjälper vi dig med uppdateringen. Om du inte uppdaterar din plats i vår kö minst var tolfte månad försvinner din profil och du förlorar dina köpoäng. För att hjälpa dig att komma ihåg detta skickar vi en påminnelse via e-post så att du har chansen att uppdatera din köplats innan profilen raderas. Tänk på att det är ditt ansvar som sökande att uppdatera och kontrollera dina kontaktuppgifter så att de stämmer.

Du kan på egen hand registrera eventuella önskemål, såsom exempelvis storlek eller bostadsområde. I och med att du registrerar dig som bostadssökande hos oss godkänner du också att vi får lagra dina personuppgifter i vårt fastighetssystem och göra en kreditupplysning av dig som sökande och eventuell medsökande i samband med kontraktsskrivning.

Köpoäng – trygghetsboende

För att kunna registrera dig i vår kö för trygghetsboende hos oss måste du vara minst 63 år och vara folkbokförd och bosatt i Mjölby kommun. Du kan själv ställa dig i kö för just trygghetsboende via vår hemsida eller med hjälp av bobutiken. Även trygghetsboendekön har ett uppdateringskrav, vilket betyder att du måste logga in minst en gång per år för att behålla din plats i kön. En påminnelse skickas ut via e-post när det är dags och om du önskar hjälp med detta kan du kontakta bobutiken. Tänk på att det är ditt ansvar som sökande att uppdatera och kontrollera dina kontaktuppgifter så att de stämmer.

Köpoäng – interna kunder

För dig som redan bor hos Bostadsbolaget räknas din senaste inflyttningsdag som kötid, utan krav på uppdatering var tolfte månad. Make/maka/registrerad partner/sambo som kan visa att de levt under äktenskapsliknande förhållanden kan också få tillgodoräkna sig sin egen boendetid som kötid. Vi gör alltid en kontroll mot folkbokföringen för att se att kötiden stämmer med de uppgifter som lämnas.

Viktig information om köpoäng

  • Vi har olika köer för lägenhet och trygghetsboende, vilket innebär att du själv måste se till att du är registrerad i den kö som du önskar tillhöra.
  • Köpoängen är personliga och får inte överlåtas till någon annan. Det går heller inte att lägga ihop köpoäng med någon annan för att få högre poäng tillsammans. Föräldrars/vårdnadshavares köpoäng kan inte överlåtas till barn. Däremot finns det undantag vid exempelvis dödsfall eller vid flytt till vårdboende förutsatt att det går att kontrollera utifrån folkbokföringen.
  • Om du säger upp din lägenhet hos Bostadsbolaget aktiveras uppdateringskravet var tolfte månad för de köpoäng du samlat under din boendetid, vilket innebär att du måste vara aktiv som sökande för att behålla de köpoäng du samlat under din boendetid. Samma sak gäller för alla kontraktsinnehavare vid uppsägning av hyresavtalet.
  • Du kan börja samla köpoäng hos oss från den dagen du fyller 16 år, men för att skriva kontrakt på en lägenhet måste du vara minst 18 år.

 

Extra poäng till dig som fått arbete i kommunen

Om du har fått arbete i Mjölby kommun kan du ansöka om extra köpoäng via vår hemsida eller genom att kontakta bobutiken. Det som krävs för att du ska kunna få extra poäng är att du fått en anställning som varar minst i sex månader samt att den är minst halvtid i sysselsättningsgrad. Ett ytterligare krav för att få poängen är att du flyttar till Mjölby från en ej pendlingsbar ort utanför Mjölby kommun. Med ej pendlingsbar ort menar vi att du bor och är folkbokförd minst 10 mil bort eller har en restid på mer än 1,5 timme enkel bilresa till den nya arbetsplatsen.

För att ansöka om extra köpoäng när du fått arbete i Mjölby vill vi att du registrerar dig som sökande i vår bostadskö och sedan skickar in ett anställningsintyg till oss. Uppfyller du våra krav får du 365 köpoäng, alltså motsvarande ett års kötid, som hjälp för att kunna hitta en bostad hos oss.