Smarta energitips

För många är de höga elpriserna en tuff utmaning. Genom att använda mindre el kan du spara pengar. En lägre efterfrågan på el påverkar dessutom generellt priset i en positiv riktning.

Genom att använda mindre el kan du som hyresgäst göra skillnad för din egen plånbok och – inte minst – för en mer hållbar värld.

El

Genom att använda lock på kastrullen kokar vattnet snabbare och du sparar upp till 30 % energi. Anpassa kastrullens storlek till plattan. Är spisplattan är 1 cm större än kastrullen så ökar energianvändningen med 20 %. Se också till att ha hela kastruller med plana bottnar för att maximera värmeöverföringen.

Ett bra tips är att använda vattenkokare för att snabbt koka upp vatten istället för kastrull på spisen. Vattenkokaren är betydligt mer energieffektiv och går bra att använda för att förvärma vattnet innan det hälls över till kastrullen. Häll upp färdigbryggt kaffe i termos istället för att hålla det varmt i kaffebryggaren. Diska gärna i diskmaskin, se gärna till så att den är väl fylld.

Använd termometer för att säkerställa att du har rätt temperatur i ditt kylskåp och frys. Det rekommenderas en temperatur på +5 grader i kyl och -18 grader i frys. För varje grad kallare du har ökar energianvändningen med 5–10 procent. Se till att avfrosta frysen med jämna mellanrum för att säkerställa frysens funktion och för att spara energi. Passa även på att dammsuga baksidan av kyl och frys för att minimera brandrisken.

Använd en grenkontakt med strömbrytare för dina elektroniska apparater såsom tv, dator, spelkonsoller, telefonladdare m.m. Många apparater sätts endast i standby när de stängs av på vanligt vis. Genom att stänga av på grenkontakten kan du minska energianvändningen. Passa på att byta alla lampor till LED-lampor. Se till att släcka lampor när du inte är i rummet

Tvätta inte i varmare temperatur än nödvändigt. Dagens tvättmedel tvättar generellt lika rent med 40°C som med 60°C. Tvätta inte endast enstaka plagg. Det går åt nästan lika mycket energi när man tvättar ett enstaka plagg som det gör att tvätta en full maskin. Hängtorka dina kläder om möjligt. Både torktumlare och torkskåp drar mycket energi. Om dessa ändå ska användas, se till att de är välfyllda.

Värme

en familj sitter i köket och mannen lagar mat

När du använder spisfläkten/kåpan, se till att öppna ett fönster för att effektivare bli av med oset från matlagningen. Låt inte köksfläkten/kåpan vara igång längre än nödvändigt, den drar ut stora mängder uppvärmd luft. Se till att regelbundet tvätta ditt köksfläktsfilter, helst en gång i månaden, för att säkerställa fullgod funktion på fläkten.

Vid vädring – vädra med korsdrag några minuter istället för att låta fönstret stå på glänt under längre period. Luften byts då ut snabbt utan att kyla ur rummet för mycket.

Tänkt på möbleringen – ställer du stora möbler framför radiatorerna försvårar du för värmen att nå ut i rummet. Det gäller även långa gardiner. Det kan dessutom skapas en ”värmeficka” runt termostaten som då tror att det är varmt i rummet och stänger av radiatorn. På natten kan du dra för gardiner och persienner för att hjälpa till att hålla kylan ute.

Sänk temperaturen. För varje grad du sänker inomhus minskar energianvändningen för uppvärmning med ca 5%. Tänk på att du oftast sover bättre om sovrummet är lite svalare.

Vatten

kvinna tittar på en laptop

När du handdiskar rekommenderas det att använda diskbalja eller propp istället för att diska under rinnande vatten. På så sätt sparar du både vatten och energi för vattenuppvärmning. Använder du diskmaskin? Skrapa av matrester från tallrikar innan de ställs in i diskmaskinen istället för att skölja av dom.

Ta en snabb dusch istället för att bada. Det minskar både åtgången på vatten och energi för uppvärmning av det. Stäng av vattnet när du borstar tänderna. Att låta vattnet spola även när du inte sköljer tandborsten slösar upp till 6 liter vatten per minut. Borstar du tänderna i två minuter, två gånger dagligen motsvarar det 8760 liter per person och år.

Informera hyresvärden om läckande kranar och toaletter. I en toalett som rinner kan vatten motsvarande sju fulla badkar gå åt per dygn – helt i onödan!

närbild på handfat