Trygghet och trivsel

Alla ska kunna känna sig trygga i sitt hem. Det är viktigt för oss på Bostadsbolaget.

Störningar

Som boende i en hyresrätt måste man vara skötsam och visa hänsyn mot sina grannar – oavsett tid på dygnet. Det ska vara särskilt tyst (ingen hög musik eller störande ljud) efter klockan 22.00 och det är klokt att berätta för dina grannar när du ska göra något som du tror kan störa dem.

Bostadsbolaget har samarbete med Securitas trygghetsjour på vardagar och helger mellan klockan 22:00 – 06:00. Du når dem på vårt journummer 0142-16280. Får du besök av Securitas och de konstaterar en störning hos dig så skickar vi en faktura på utryckningskostnaden.

Vid frågor eller funderingar kontaktar du Peter Gustavsson, ansvarig för boende och utveckling, på telefon 0142-854 69 eller genom att mejla till peter.gustavsson@mjolbybostad.se.

Brandsäkerhet

Kontrollera utrymningsvägar och annat brandskydd redan när du flyttar in. De utrymningsvägar du har tillgång till är trapphuset, balkongen, fönster med hjälp av stege på vissa hus eller via brandkårens stege. Dessa utrymmen får inte blockeras! Du får alltså inte lägga dörrmattor utanför din lägenhet eller förvara saker i allmänna utrymmen. Sådana saker riskerar du att bli av med vid en trapphusrensning med tanke på brandsäkerheten.

En brandvarnare ska finnas i varje lägenhet. Om det saknas i din bostad vill vi att du gör en felanmälan så åtgärdas det av oss. Våra brandvarnare har ett batteri med en mycket lång livslängd, och vi byter ut hela brandvarnaren när det är dags. Testa brandvarnaren då och då och hör av dig till oss om den inte fungerar.

Tre livsviktiga saker att tänka på vid brand:
• Gå ut och stäng lägenhetsdörren efter dig om det brinner i din lägenhet.
• Använd INTE hissen.
• Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus, stanna i lägenheten tills brandkåren kommer och hjälper dig.

Vi vill att du ska känna dig trygg i din egen bostad, därför är det viktigt att du inte förvarar saker i trapphuset och att du har rätt skydd i din lägenhet.

Tänk på att trapphus och källargångar är utrymningsvägar och därför inte får användas som förvaringsplats. Sakerna kan hindra utrymning och försvåra för Räddningstjänstens räddningsinsats. För allas trygghet och trivsel måste vi tillsammans hålla trapphusen fria från exempelvis skor, cyklar, lekredskap, mattor, barnvagnar och liknande.

Balkong

  • Det är inte förbjudet att röka i Bostadsbolagets lägenheter, men vi uppmanar dig som röker på balkongen att ta hänsyn till dina grannar.
  • Blomlådor och blomkrukor hängs på insidan av balkongräcket. Detta för att minimera risken att något faller ner på balkongen under eller på förbipasserande.
  • Du får inte skaka mattor, sängkläder eller andra föremål från balkongen.

 

Grillning

Det är förbjudet att grilla med kol- eller gasolgrill på balkong och uteplats med anledning av den höga brandrisken. Kol- och gasolgrill får bara användas på allmän plats minst 6 meter från fastighet eller liknande. Tänk även på röken så att den inte stör din omgivning. El-grill får användas på balkong och uteplats men tänk på matoset så att du inte stör dina grannar.

Pool

Du får inte ställa upp utomhuspooler på Bostadsbolagets mark. Om du som hyresgäst vill ha en pool på din förhyrda mark, det vill säga tomten i anslutning till din bostad, är du själv fullt ansvarig för detta. Du som hyresgäst är själv ersättningsskyldig för alla eventuella skador. Tänk på att dina grannar inte störs av badandet samt att det inte är tillåtet att fylla poolen med varmvatten från lägenheten.

Studsmatta

Om du som hyresgäst vill ha en studsmatta på din förhyrda mark, det vill säga tomten i anslutning till din bostad, är du fullt ansvarig för detta. Om dina grannar störs av ljud från studsmattan eller liknande så är det inte lämpligt att ha studsmatta på sin förhyrda mark. Det är inte tillåtet att ha studsmatta på Bostadsbolagets mark.

grillspett på en grill