TV & fiber i våra lägenheter

Alla våra lägenheter (inklusive de i våra trygghetsboenden) har fiber inkopplat till Mjölby stadsnät. Flera leverantörer av bredbandstjänster är valbara i Utsikts nät. Detta gäller internet, telefoni och IP-tv.  Klicka här för att komma direkt till Utsikts hemsida för Bostadsbolagets hyresgäster.

I din lägenhetshyra ingår Telias IP-TV med SVT-kanalerna och TV4. Väljer du det här alternativet behöver du ha en tv-box från Telia, den finns att hämta ut samtidigt som du kvitterar ut dina lägenhetsnycklar. Väljer du istället att beställa ett annat tv-abonnemang från någon av Utsikts tjänsteleverantörer behöver du inte hämta ut Teliaboxen utan får en tv-box av den leverantör du på egen hand väljer.

Laptop på ett bord

Så installerar du din tv-box från Telia

För att få tillgång till de kanaler som nu ingår i hyran måste du aktivera tv-boxen hos Telia, det gör du via www.telia.se/aktivera. Har du inte möjlighet att besöka hemsidan kan du istället ringa Telias kundtjänst på telefonnummer 90 200. Om du meddelar att du är hyresgäst hos Bostadsbolaget i Mjölby så hjälper de dig att aktivera din tv-box.

  1. Tv-boxen ansluter du med den medföljande nätverkskabeln till port 2 i nätverksuttaget som finns
   på väggen. I din lägenhet finns även en bredbandsswitch, en vit fiberdosa som ofta är placerad i
   hallen, där du kan se att port 2 som standard är kopplad till uttaget LAN 3.
  2. Koppla in den medföljande HDMI kabeln från uttaget märkt HDMI på tv-boxen till ett ledigt
   HDMI uttag på din tv.
  3. Koppla in strömsladden till tv-boxen märkt 6V DC och sätt in kontakten i ledigt strömuttag. Tv-boxen startar därefter automatiskt.
  4. Under tiden tv-boxen startar måste du eventuellt starta om bredbandsswitschen, alltså den vita
   fiberdosan som du hittar i hallen. Antingen drar du ur strömkontakten och sätter i den igen, eller
   trycker på AV/PÅ-knappen bredvid LAN-portarna på undersidan.
  5. Tv-boxen laddar ner mjukvara till sig. Tv-boxen startar om sig ca 3-4 gånger innan en välkomstbild
   från Telia kommer upp på tv:n.
  6. Tv-boxen ber dig ange två koder, dessa får du på ett sms efter att du aktiverat dig på
   www.telia.se/aktivera.
  7. Efter att du fyllt i dina två koder och tryckt på ”ok” på fjärrkontrollen är installationen av din tv-box klar. På tv:n får du sedan upp en kortare instruktionsfilm som informerar om hur din tv-box och Telias tjänster fungerar. Titta gärna på filmen för att få tips om hur du använder din nya tv-box.

 

Övrig information

Önskar du fler kanaler, tv-boxar eller tjänster utöver de som ingår i hyran kan du välja fritt bland de tjänsteleverantörer som finns i Utsikts nät, se listan på https://utsikt.stadsnatsfabriken.se/serviceguide/. Om du väljer att beställa ett annat tv-utbud än det här som ingår i hyran ska du i första hand vända dig till den leverantör du själv väljer för hjälp med installationen. Det du behöver veta är att om du väljer tv-utbud av en annan leverantör än Telia så måste du också ändra kopplingen mellan nätverksuttaget och LAN-porten. LAN 3 är enbart för Telias basutbud medan LAN 4 är det du kopplar till om du väljer en annan tjänsteleverantör.

Problem med installationen av tv-boxen?

Om du fastnar i installationen eller det är något fel på din tv-box och inte har någon i din närhet som kan hjälpa dig kan du höra av dig till oss genom att göra en felanmälan. Felanmälan lämnar du enklast genom att logga in på mina sidor. Du kan också ringa oss på telefonnummer 0142-854 51 (öppet vardagar kl. 7.30–9.00) så kommer någon från områdesteamet och hjälper dig

Hand som trycker på en fjärrkontroll

Så installerar du textning till din digital-TV

Aktivera textning för alla kanaler

Tryck på menyknappen på fjärrkontrollen två gånger. Gå in under inställningar och välj språk. Under önskat textningsspråk väljer du ”Svenska – nedsatt hörsel”. Textning är nu aktiverad för alla kanaler.

Aktivera textning tillfälligt för en specifik kanal

Tryck på infoknappen på fjärrkontrollen två gånger. Tryck sedan på den blå knappen tills det står ” Svenska – Nedsatt hörsel” nere till höger bredvid den blå ikonen.