Värmen i din lägenhet

Bostadsbolaget jobbar efter att du ska ha en innetemperatur på mellan 20-21 grader i din lägenhet, bor du i en lägenhet i ett av våra trygghetsboende stävar vi efter att temperaturen ska ligga på mellan 22-23 grader.

Hur fungerar värmen i min lägenhet?

Värmecentralen sätter igång värmesystemet automatiskt när det blir så kallt ute att det finns ett värmebehov i byggnaderna. Ju kallare det blir utomhus desto varmare vatten pumpas ut till radiatorerna (elementen). Termostaten, som sitter på radiatorn, känner av hur varmt eller kallt det är i rummet och ökar eller minskar vattenflödet i radiatorn efter behov. Termostaten går normalt att vrida upp till ett läge som motsvarar ca 21°C i rummet.

Du kan själv välja att vrida ner den om du vill ha det svalare till exempel i ett sovrum. Tänk på att en kall radiator inte nödvändigtvis är detsamma som att något är fel. Har du bra temperatur i din lägenhet kan radiatorn vara avstängd för att den helt enkelt inte behöver tillföra rummet någon värme, då rummet redan är varmt. När det är stora variationer i utetemperatur mellan natt och dag kan värmesystemet ha svårt att hinna med de snabba skiftningarna. Detta inträffar ofta på hösten men brukar stabilisera sig när det blir mer stadigvarande värmebehov.

Vad kan jag göra själv?

  • Om du har fönsterventiler, se till att de är öppna. Stänger du enstaka ventiler ökar flödet i de som fortfarande är öppna vilket kan leda till obehagligt drag, och att värmesystemet inte räcker till i det berörda rummet.
  • Kontrollera att termostaten är påvriden. Ju högre siffra desto varmare. Har radiatorn varit avstängd kan det ta några minuter innan värmen kommer igång.
  • Tänkt på möbleringen – ställer du stora möbler framför radiatorerna förvårar du för värmen att nå ut i rummet. Det gäller även långa gardiner. Det kan dessutom skapas en ”värmeficka” runt termostaten som då tror att det är varmt i rummet och stänger av radiatorn.
  • Ibland behöver radiatorer luftas, men det är viktigt att du som hyresgäst inte gör det själv. I samband med att radiatorn luftas släpps också trycket ut ur systemet. Detta måste kontrolleras och åtgärdas i fjärrvärmecentralen i samband med luftning annars riskerar värmesystem att sluta fungera. Gör alltid felanmälan till Bostadsbolaget om luftning behöver genomföras.

 

Mer tips och information hittar du här.

liten pojke inomhus med hörlurar